Achtergrond

Achtergrond

Opleiding

Geboren in het Twentse Rijssen in mei 1979 is Erik zijn muzikale loopbaan begonnen op zijn 6de aan de plaatselijke muziekschool op blokfluit, om daarna over te stappen naar muziekvereniging Wilhelmina uit Rijssen waar hij, na een jaar trompetles op zijn 9de met hoornles begon. Na 10 jaar hoornles haalde Erik zijn D-diploma bij de KNFM, ondertussen doorliep hij de Mavo, Lbo- en Mbo-bouwkunde alvorens hij besloot om aan het conservatorium te gaan studeren.

Hoornstudie

Erik begon zijn hoornstudie in 2001 bij Petra Botma aan conservatorium ArtEZ in Zwolle, in 2002 vervolgde hij zijn studie bij Martin van de Merwe en Bob Stoel aan conservatorium Codarts in Rotterdam. Waar hij in 2005 zijn 1ste fase diploma behaalde en in november 2007 Cum Laude slaagde voor zijn 2e fase diploma Hoorn. Erik volgde verschillende masterclasses bij oa. Herman Baumann, Peter Damm en Ab Koster.

Hoorns

Erik bespeelt 3 hoorns:

Alexander - Enkele F hoorn

De enkele hoorn is met drie of vier ventielen uitgerust. De drie hoofdventielen, die met de wijs-, middel- en ringvinger worden bediend, dienen ervoor om de "gaten" tussen de natuurtonen op te vullen, door de hoorn in een lagere stemming te zetten. Het eerste ventiel verlaagd de hoorn een hele toon. Ofwel, de hoorn wordt van Bes in As gezet. Het tweede ventiel verlaagd de hoorn een halve toon. Ofwel, de hoorn wordt van Bes in A gezet. Het derde ventiel verlaagde de hoorn ander halve toon. Ofwel, de hoorn wordt van Bes in G gezet. Het vierde ventiel, die met de duim wordt bediend, kan verschillende verlagingen van de hoorn geven. Dit hangt af de buislengte en typische verlagingen zijn een halve toon, een "stop" toon, of twee en een halve toon (kwart).

Alexander 103 – F/Bes dubbelhoorn

De dubbelhoorn is het standaard hoorninstrument bij een symphonieorkest

De Alexander 103 is een combinatie tussen een F en een Bes hoorn. Met een duimventiel kan tussen de beide stemmingen worden gewisseld.

Paxman – Hoge F/ Hoge Bes dubbelhoorn

De Paxman volgt hetzelde principe als de Alexander 103, maar combineert dan de Hoge F en Hoge Bes hoorn.

Remplaçant

Als remplaçant heeft Erik in verschillende Nederlandse Symfonie, Militaire orkesten en ensembles gespeeld, waaronder Rotterdam Philharmonisch Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Orkest van het Oosten, Doelen Ensemble, Valerius Ensemble, Metropole Orkest, L’Orchestra Particolare, Marinierskapel, Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

Musical

Sinds 2005 is Erik in de Musicalwereld actief en heeft inmiddels gespeeld in de onderstaande producties: